27 października uczniowie klasy 1f obchodzili Dzień Dyni. To była wyjątkowa okazja do poznania tego wartościowego warzywa. Dynia była głównym bohaterem dnia.
Pierwszoklasiści, ubrani w pomarańczowe akcenty, uczestniczyli w ogólnorozwojowych zajęciach z elementami sensoplastyki, podczas których poznali walory tego jesiennego warzywa. Była nauka, zabawa, zajęcia plastyczne, a na koniec słodki poczęstunek oraz sesja zdjęciowa w własnoręcznie zrobionej fotobudce.
Czy wiesz, że …?
Święto Dyni to coraz popularniejsze święto w wielu krajach na całym świecie. Zwykle obchodzimy je pod koniec października, co związane jest ze zbiorami tego warzywa, które odbywają się głównie w październiku.
Dynia to nie tylko smaczne warzywo, ale również źródło wielu korzyści zdrowotnych. Dynia jest bogatym źródłem składników odżywczych, takich jak witamina A, C, E, a także minerałów, takich jak potas i miedź. Jednak to beta-karoten, który nadaje dyni charakterystyczny pomarańczowy kolor, jest jednym z jej najważniejszych składników.